Psykologerna Birgitta Mårtensson och Desirée Jansson har sagt upp sig från elevstödet i protest. Foto Anna Molin SR Gävleborg
Gävle

Psykologer säger upp sig i protest

Sex psykologer har sagt upp sig i protest mot den omorganisation som genomförs på elevstödet inom Gävle kommun. Och nu finns det risk att eleverna inte får den hjälp de behöver när kommunen måste rekrytera nya psykologer. Desirée Jansson är en av psykologerna som har sagt upp sig och hon är rädd att elever ska hamna i kläm.

I stället för ett centralt kontor som eleverna vänder sig till ska personalen på Gävle kommuns elevstöd nu jobba ute på skolorna. Något som Desirée Jansson och hennes kollegor ifrågasatt eftersom de inte tror att eleverna kommer att erbjudas samma stöd när psykologerna är utspridda. Till slut tröttnade Desirée Jansson på att hon och kollegorna inte fick något gehör hos ledningen.

– Ledningen har inte lyssnat på oss och det har varit otydliga beslut, säger Desirée Jansson.

Sex psykologer har alltså sagt upp sig och en går i pension. Så nu måste Gävle kommun snabbt rekrytera nya psykologer till elevstödet. Men det är en bristvara och verksamhetschefen Ankie Gustavsson tror på två eller tre nyanställda och att kommunen får köpa in en del elevutredningar från andra psykologer.

– Det finns risk för att kön ökar men jag jobbar stenhårt för att inte barnen ska bli lidande, säger Ankie Gustavsson.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista