gävle

Misstänkta för hotellbrand gav sin version

De tre män som står åtalade för CH-branden förnekar alla att de på något sätt skulle vara inblandade. Det stod klart när försvaret i dag fick lägga fram sin version i rättegången om den stora hotellbranden i Gävle 2005.

– Han förnekar varje inblandning i anläggandet av branden natten mot den 17 maj 2005, säger Gunnar Falk som försvarar den man som misstänks ha startat branden.

I dag var det alltså dags för försvarsadvokaterna att bemöta åklagarnas anklagelser mot deras klienter. Och alla tre säger de att männen är helt oskyldiga.

Klart är att den 30-årige mannen - som står åtalad för att ha startat branden - gjorde en resa från Uppsala till Gävle. Men försvarets version är att han under de timmar han befann sig i Gävle träffade en kompis och lämnade tillbaka ett playstation-spel och satt några timmar på en sportbar.

Försvaret tillbakavisar också påståendet att den åtalade krögaren ville bli av med nattklubben CH. Krögaren ägde en konkurrerande nattklubb i Gävle vid tiden för branden men ville inte alls bli av med CH enligt försvaret:

– Faktum är att han och CH hade olika kunder. CH hade en mer äldre och mogen publik, säger advokat Curt Sandström.

Försvarsadvokaterna menade också att de avlyssnade telefonsamtalen där de åtalade uttrycker oro för händelseutvecklingen i höstas efter det att en person häktades är fullt normala.

– Om nån häktas för ett brott som kan leda till livstids fängelse då kanske den personen försöker värja sig och säga "det var inte jag, det var han". Då ligger andra personer nära att pekas ut, säger en av de tre männens försvarsadvokat Tom Placht.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista