Gävleborg

"Mer makt till personalen"

Det finns problem med landstingets personalpolitik. Men en lösning är att ge mer makt till personalen. Det sa folkpartiets Carina Östansjö i Radio Gävleborgs utfrågning landstingspolitiker i dag.

– Alla förändringar, nerdragningar som har varit har gjort att personalen är ganska trött på att hela tiden göra förändringar som kommer uppifrån.

Att ge mer makt till personalen i landstinget, att inte höja skatten och att korta vårdköerna. Det är några saker som Carina Östansjö pratade om i dagens politikerutfrågning i Radio Gävleborg.

– Det absolut viktigaste det är att vi har en tillgänglighet som fungerar så att alla som behöver vård får vård i den tid som dom behöver.

Motsagt sig besparingsförslag
Carina Östansjö har genom åren varit emot många besparingsförslag i vården.  Om hon fått bestämma hade till exempel BB i Bollnäs fått varit kvar.

Och att vara emot sparförslag är enkelt för den i opposition som inte har budgetansvar. Men vad skulle då en Carina Östansjö vid makten göra för besparingar.

Hon tror själv att en förbättrad personalpolitik skulle spara pengar.

– Jag skulle vilja att personalen närmast patienten får mer makt. För det är ändå dem som jobbar nära patienten som kan göra dom små enkla förändringar och som finns närmast kunden.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista