Kirurgläkaren Vincent Ugarph är chockad. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
hudiksvall

Läkare i uppror på Hudiksvalls sjukhus

Sprickan mellan läkarna i Hudiksvall och landstingsledningen är nu närmast total. I ett tänkt remissvar till Justitieombudsmannen för drygt en månad sen kommenteras kirurgen Vincent Ugarphs mentala hälsa. Dokumentet, som drogs i landstingsstyrelsen och är offentligt, har skapat upprorsstämning bland läkarna på Hudiksvalls sjukhus.

Det var i våras som Hudiksvalls kirurgläkare Vincent Ugarph anmälde landstingsdirektör Svante Lönnbark till Justitieombudsmannen eftersom han anser att landstingsledningen skrämmer personalen till tystnad.

Vincent Ugarph berättar vad som står i det diarieförda remissvaret som var tänkt att skickas till JO:

– Han uppviglar en stämning som om det råder krig och kräver att andra medarbetare ställer sig bakom hans åsitker. Han kan bli obehaglig när han blir arg.

Hur kändes det när du såg svaret för första gåmgen?
– Jag blev djupt chockerad.

Det var i samband med Landstingets förslag förra våren om att göra om Hudiksvalls sjukhus från ett akut- till ett öppenvårdssjukhus som personalen gick i taket.

Kirurgläkaren Vincent Ugarph ansåg att landstingsledningen försökte tysta personalen och gjorde en anmälan till JO.

Efter årsskiftet har nytt bränsle tillförts den infekterade stämningen när JO krävde nya kompletterande svar från landstingsledningen.

Skarpa reaktioner
I det offentliga arbetsdokument som drogs i landstingsstyrelsen 24 februari kommenteras läkarens mentala hälsa, vilket fått kollegerna i Hudiksvall att reagera skarpt.

Kjell Lundberg är överläkare på sjukhuset.

– Det är verkligen inget fel på hans psykiska hälsa. Det är oförskämt och upprörande att man skriver det.

"Jag har aldrig ifrågasatt någons mentala hälsa". Så säger den verksamhetschef som ligger bakom remissvaret till JO och som anser att personalen missuppfattat det som står där. I övrigt vill han inte ge några kommentarer eftersom han inte vill föra dialogen via media.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".