gävle

Boende vittnar om brandnatten

Rekordmånga personer är kallade att vittna i den så kallade CH-rättegången i Gävle. Totalt fanns närmare 190 personer i bostadshuset och på hotellet när branden bröt ut.

Carina Abrahamsson är målsägandebiträde till dem som drabbades av branden.

– Den stora haken vid kränkningsersättningking vid mordbrand är att brottet inte är riktat mot var och en av de drabbade. Men jag avser att visa att det finns omständigheter som gör att det ska utgå kränkningsersättning.

Hotellgäster greps av panik
Branden inne på nattklubben CH startade strax efter klockan ett på natten och spred sig snabbt över till hotellet där runt 150 gäster ovetande låg och sov. Räddningstjänsten var snabbt på plats och räddningsledaren beslutade genast att evakuera hela kvarteret. Läget blev allt mer kaotiskt.

En hotellgäst som kallats för att vittna i rättegången berättar att många hade svårt att hitta ut och att de kände sig panikslagna.

– När jag kom ut i korridoren märkte jag att det var fullt med rök. Pulsen ökade direkt och jag kände att det var allvar.

Ingen person kom till allvarlig fysisk skada vid branden. Men flera vittnen berättar om att de psykiskt mått mycket dåligt efter den här händelsen och många säger att det är jobbigt att sova på hotell.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista