1 av 2
2 av 2
Christian Blackmon, Migrationsverket Gävle. Foto: Emelie Eriksson Sr Gävleborg
Gävle

"Resebyråer" bussar asylsökande

På kort tid har omkring 200 personer anlänt från Serbien till Gävle för att söka asyl. Det kan bland annat bero på att EU tog bort visumkravet för Serbien i december förra året, men även på en organiserad verksamhet.

På kort tid har omkring 200 asylsökande kommit från Serbien till Gävle, vilket är en tredubbling mot vad Migrationsverket brukar ta emot under samma tid.

Varför flyktingströmmen är så pass stor kan bero på flera orsaker, bland annat att det nu bara behövs ett giltigt pass för att ta sig till Sverige då EU tog bort visumkravet för Serbien i december förra året.

Men ökningen kan också bero på en organiserad verksamhet, enligt Christian Blackmon som är enhetschef på Migrationsverkets asylprövningsenhet i Gävle.

– Det har bussats upp via det man nästan kan likna vid resebyråer som har givit löften som inte går att hålla om ett bättre liv i Sverige, säger Christian Blackmon.

Trots det redan nu stora antalet asylsökande stannar strömmen inte av.

– Vi väntar oss en buss i dag men sedan är vårt boende heltjockt inför helgen, så om vi inte får fart på utflödet i större utsträckning är det svårt för oss.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".