1 av 2
Vincent Ugarph, kirurgläkare i Hudiksvall. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Svante Lönnbark. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Ugarph godtar inte ursäkten

Överläkare Vincent Ugarph vid Hudiksvalls sjukhus godtar inte landstingsdirektör Svante Lönnbarks ursäkt för att ett dokument där läkarens mentala hälsa ifrågasattes läckte till media. Den offentliga förolämpingen finns kvar, säger Vicent Ugarph, och han ger inte mycket för försöket till ursäkt.

-Nej, det är alldeles korrekt uppfattat. Vare sig jag eller mina kollegor ger särskilt mycket för den ursäkten, säger Vincent Ugarph.

I höstas JO-anmälde Vincent Ugarph landstinget, eftersom han tyckte att de försökte tysta kritik från personalen. I ett utkast till remissvar, som blev offentligt för ett par veckor sedan, ifrågasattes läkarens mentala hälsa av hans chef.

 Det utkastet blev offentligt, fast det inte var meningen, och det ber nu landstingsdirektör Svante Lönnbark om ursäkt för. Men även i det slutgiltiga remissvaret ifrågasätts Vincent Ugarphs mentala hälsa. Han menar alltså att landstingsledningen inte har bett om ursäkt för själva innehållet, som han anser vara grovt förolämpande, och fortfarande finns kvar:

– Man tar tillfället i akt och ber om ursäkt för något som saknar betydelse. Det som man ursäktar och beklagar är att det läckt ut till media. Man kommenterar överhuvudtaget inte att man offentligt förolämpat mig. Det är inget av det som man beklagar och ursäktar, man tar tillfället i akt och försöker vilseleda offentligheten.

Han har också svårt att förstå varför det första utkastet blev offentliggjort, trots att det inte borde ha varit det:

– Svante Lönnbark är inte dummare än att han vet att yttrandet är ett diariefört dokument som offentligheten har rätt att ta del av. Absolut att det var ett medvetet drag. De gör tydligen allt och drar sig inte för någon möjlighet att tysta kritiken mot strategiförslaget, det är vad allt handlar om. Även JO-anmälan handlar om att man på ett lumpet sätt försöker tysta vår kritik, som vi på hela sjukhuset försöker framföra.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista