1 av 2
Patrik Stenvard (M) oppositionsråd Landstinget Gävleborg. Foto Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Bollnäs

Kraven fastställda för nya Bollnäs sjukhus

Nu är det klart vilka krav som Landstinget Gävleborg kommer att ställa på de privata entreprenörer som vill lägga anbud på att driva Bollnäs sjukhus. Kontraktet gäller fem år med möjlighet till förlängning.

– Vi kommer bland annat att ställa omsättningskrav från de bolag som lägger anbud och lite erfarenhetskrav, säger det moderata oppositionsrådet Patrik Stenvard.

Kan alla typer av bolag söka?

– Ja nu har vi diskuterat och förhandlat om det här så nu kan faktiskt också lokala entreprenörer lägga anbud.

Man har pratat om att det är 80 procent av verksamheten som man kan lägga ut på entreprenad, hur stor del blir det i praktiken?

– Det är i stort sett all verksamhet som bedrivs på Bollnäs sjukhus förutom hälsocentralen.

På vilket sätt värnas de anställda i en övergång till en privat arbetsgivare?

– De anställda kommer att få välja. De som inte går över blir kvar i landstingets regi och kommer antingen gå över i annan verksamhet eller bli uppsagda.

Det här är en överenskommelse ni i oppositionen gjort med majoriteten, hur vanligt är det?

– Det är inte alls ofta vi kommer överens med majoriteten i sådana här frågor och det och det här är jättebra för Bollnäs sjukhus och olika typer av majoritetskonstellationer. Det innebär en långsiktig lösning för Bollnäs sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista