Karin Molin, Vårdförbundet. Foto Hasse Persson SR Gävleborg
Bollnäs

Blandade känslor om utförsäljning av Bollnäs sjukhus

Det var lågmälda och stillsamma reaktioner från personalen vid Bollnäs sjukhus när landstinget igår presenterade kraven på den privata entreprenör som ska sköta sjukhuset från nästa år. 80 procent av verksamheten är det som, under 5-9 år, säljs till den vårdgivare som kan göra den bästa och billigast vården enligt landstingets krav.

Den 24 augusti avslöjas vem som blir den nya arbetgivare med ansvar för 80 procent av vården vid Bollnäs sjukhus. Upphandlingen gäller fem år samt 2+2 års förlängning med listor av krav. Det som vägs är pris och kvalitet.

Jobben
Den som inte behövs eller vill byta arbetsgivare blir kvar hos landstinget, om det finns jobb kvar där. Karin Molin, som representerar vårdfacket, tror att privatiseringen blir bra för medlemmarna.

– Vi tror att det blir bra med en upphandling men frågan är om det finns några intressenter eftersom kraven är så höga, säger Karin Molin.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista