Bo Larsson och Åsa Persson, Drömfabriken. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
Sandviken

Spruckna drömmar på Drömfabriken

I år har de funktionshindrade i Sandviken färre kulturaktiviteter att gå till på dagarna. Detta trots att politikerna vid valet 2006 sa att man ville satsa på just daglig verksamhet. Men Sandviken har en pressad budget och det har Drömfabriken, som driver daglig verksamhet åt kommunen, fått känna av.

Det är konst som står på schemat på Drömfabriken i Sandviken när SR Gävleborg är på besök. Några brukare sitter koncentrerat och målar färgglada tavlor. Men i år försvinner närmare 3 000 kulturtimmar för funktionshindrade när Drömfabriken tvingas skära ner i sina dagliga verksamheter.

Minskade anslag
Efter lång tid av ovisshet förra året när Sandvikens kommun upphandlade den dagliga verksamheten blev det till slut så att Drömfabriken får fortsätta driva den - men med halverad ersättning - 450 000 i stället för 875 000 kronor.

– Den största förändringen är att vi avslutar den kulturella verksamheten, säger Bo Larsson, på Drömfabriken.

Spara pengar
Anledningen är att kommunen tvingades spara sammanlagt 50-70 miljoner kronor förra året.

– Den ekonomiska situationen har gjort att vallöften måste omprövas, säger Peter Kärnström (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.

Sprucket vallöfte
Och Bo Larsson på Drömfabriken tycker inte att kommunen har hållit sitt vallöfte att de funktionshindrade i Sandviken ska ha samma rätt till ett rikt kulturliv som alla andra.

– Utbudet för funktionshindrade har blivit mycket mindre, säger Bo Larsson.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".