Skivomslaget och filmmakarna Martin Snygg och Jonas Johannesson. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
Gävle

Gävlebor gjorde film om hemligt band

I dag har två Gävlebor premiär på sin dokumentärfilm om 70-talsbandet Philemon Arthur and the Dung. Filmen kommer att visas på Tempo filmfestival i Stockholm.

Jonas Johannesson och Martin Snygg är männen bakom filmen och de har länge fascinerats av bandet som trots att det är över 30 år seden de slog igenom, lyckats hålla det hemligt vilka de faktiskt var.

– Vi har intervjuat folk som var med på den tiden och skivbolaget. Givetvis har vi också intervjuat personer som har varit utpekade att vara de, säger Jonas Johannesson.

Ljudet från kastruller och kakburkar har skapat musiken till proggruppen Philemon Arthur & The Dung. Bandet slog igenom på 70-talet då de fick en Grammis för skivan In kommer Gösta.

Hemligt band
Men trots att många känner till bandets musik är det inte många som vet vilka medlemmarna egentligen var. Och det har intresserat Gävleborna Jonas Johannesson och Martin Snygg som gjort dokumentärfilmen Jakten på orkestern utan ansikte.

Men att göra filmen om kanske en av sveriges bäst bevarade hemligheter, är inte lätt och man får släppa en hel del bra tips, säger Jonas Johanesson.

Vet ni vilka de är?

– Den frågan har vi fått sedan vi började med filmen 2007 och vi svarar alltid samma ska: Inga kommentarer, säger Martin Snygg.

Filmen kommer att visas på bio 7:an i Gävle under våren.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".