Sandvikens centrum. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
Sandviken

Mer liv i Sandvikens centrum

Sandvikens centrum skulle bli mer levande och invånarna skulle kunna känna sig tryggare i stadsparken. Det lovade kommunens styrande politiker inför valet 2006. Men trots att stadskärnan nu har färre tomma lokaler än för några år sedan tycker både politiker och invånare att mycket jobb återstår.

– Det är lite dåligt med fart och fläkt. Lite mer vill jag ha. Marknader och tivoli för barnen, säger Sandviksbon Mait Lindberg som har bott i Sandviken i 52 år.

Hur tycker du statsparken är i dag?

– Det är lite otäckt att vara ute på kvällarna. Jag går ogärna där.

Flera medborgarundersökningar visar att Sandvikenborna känner sig otrygga i stadsparken och nu pågår flera projekt inom kommunen för att göra den tryggare med till exempel ny belysning.

Ett mer levande centrum som politikerna utlovat är något som det kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson (C) erkänner att kommunen inte har lyckats med än.

– Här har vi mer att göra. Vi har en för bred statskärna. Det är en bristande potens i beslutsordningen som gjort att vi inte kommer längre där, säger Carl-Ewert Ohlsson.

Mer liv och rörelse nu än tidigare
Och Sandvikenborna får vänta på en stadskärna som kryllar av mötesplatser för musik, dans, film, mat och sport. Men kommunalrådet Peter Kärnström (S) tycker att kommunen är en bit på väg.

– Tittar man på hur statskärnan såg ut när mandatperioden började så är det ju mycket mer liv och rörelse i centrum nu än då. Vi utreder om vi kan flytta kulturskolan till folketshus för att ge mer liv och rörelse till centrum, säger Peter Kärnström.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".