Håkan Sellman och Per Enqvist försöker kartlägga de dagvattenbrunnar som är allra viktigast att gräva fram. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg.
Gävle

Vart ska allt smältvatten ta vägen?

Snövintern är redan historia och nu förbereder sig tekniska kontoret i Gävle på nästa problem – snösmältningen. Det har fallit mer snö än snökaosåret 1998 och nu måste de dagvattenbrunnar som ska rädda Gävle från översvämningar friläggas. Det kan bli problematiskt ingenjör vid tekniska kontoret i Gävle.

– Jag har jobbat över 30 år och jag har inte sett sådana här snömängder som i år, säger Gävle kommuns gatuingenjör Håkan Sellman.

Av totalt cirka 6000 gatubrunnar rensar nu Gävle kommun 200-300 för att allt smältvatten ska kunna rinna undan.

Hårt jobb
Enkelt kan tyckas, men dagvattenbrunnarna är djupt begravda. Vid tekniska kontoret jobbar därför just nu gatuingenjören Håkan Sellman med att kartlägga de viktigaste brunnarna – de i lågt liggande bostadsområden, i viadukter och i en gång- och cykeltunnlar där smältvattnet ansamlas, om inget görs.

– Det finns risk för översvämning om inget görs, säger Håkan Sellman.

Rensa själv
Och Håkan Sellman har ett gott råd till hus-och villaägare som just nu oroar sig för var snön på tomten egentligen ska ta vägen.

– Skotta fram brunnen så det är fritt för vattnet att komma ner, säger Håkan Sellman.

Kommuninvånarna ska hjälpa kommunen alltså?

– Ja, vi hinner inte med alla 6000 brunnar, säger Håkan Sellman.

Tomas Groop
tomas.goop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".