Hassela

Hasselakollektivet tar emot ensamkommande flyktingbarn

Hasselakolletivet, en rikskänd vårdform för ungdomar i kris, har hittat nya vägar sedan kommunerna dragit in på vård av unga med drogproblem. 40-åriga Hasselakollektivet har bantat verksamheten radikalt och ska nu i stället komplettera med att ta emot ensamkommande flyktingbarn som blir allt fler.

- Det är en spännande ny verksamhet. Det kan ju permanentas och att vi på sikt kan anställa psykologer, läkare och så vidare, säger Kenneth Engström, föreståndare på Hasselakollektivet.

Socialstyrelsen har gett Hasselkollektivet tillstånd att ta emot 17 ensamkommande flyktigar från Somalia och Afganistan i åldern 12-17 år.

- Vi får anställa personal igen och vi får mer verksamhet - bredare verksamhet, säger han.

Har ni kompetens?

- Ja, det är jag ganska övertygad om därför att det är inte så mycket som skiljer i möten mellan människor. De här traditionella verksamheterna som vi har när vi tar emot ungdomar med missbruksproblem och så - de är ju också barn i kris. Det har vi klarat av i 40 år, så jag ser inga jättesvåra problem där. 

De ensamkommande flytingarna ska vara i Bäckaräng fyra km från huvudanläggningen i Franshammar. Där står 27 rum tomma och 8 personal har varslats i brist på svenska ungdomar. Nu fattas "gode män" som nära kontaktpersoner.

Finns det inte en risk med att de isoleras här ute i skogen?

- Jag tänkte på det också, men det handlar om en transitboende. Här är de max tre till fem månader innan de ska vidare, säger Kenneth Engström.

Kan man säga att det här kan rädda Hasselakollektivet på lång sikt?

- Ja, det tycker jag.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista