1 av 2
Plutonchef Fredrik Gertsson är utbildningsansvarig för de sista värnpliktiga. Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
2 av 2
Elin Svan och Elin Stål från Hudiksvall är två av de 36 som antagits till värnpliktsutbildningen
Gävle

De sista värnpliktiga rycker in

I dag startar Försvarsmakten i Gävle den sista värnpliktsutbildningen i Sverige innan den allmänna värnplikten avskaffas den 1 juli och istället blir frivillig. 36 förväntansfulla värnpliktiga har antagits.

– Det här syftar främst till att bemanna våra hemvärnsförband i Gävleborgs län. Hemvärnsförbanden är försvarsmaktens krishanteringsförmåga i länet om det skulle hända någonting, säger Fredrik Gertsson som är utbildningsansvarig och plutonchef.

Många har sökt till den här sista värnpliktsutbildningen och 36 har alltså antagits. Alla kommer från Gävleborg och är i åldrarna 19 till 30 år. 16 är tjejer och 20 killar.

– Jag har känt länge att jag velat göra lumpen men det har inte blivit av och då såg jag det här och det blev perfekt. Det är en utmaning och kul att träffa nytt folk, säger Elin Svan från Hudiksvall.

– Gemenskap och få vara ute i skogen tycker jag om, säger Elin Stål, även hon från Hudiksvall.

Nu väntar tre månaders utbildning inför placering vid Hemvärnet. I dag skrivs soldaterna in på Kungsbäck i Gävle för att sedan transporteras till Marma.

I morgon tisdag fortsätter inryckningen med hälsoundersökning och uthämtning av utrustning.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".