Länets gamla ska garanteras en egen läkare

Möjligheterna för länets gamla som bor på äldreboenden att få en fast läkarkontakt varierar kraftigt. Men nu ska det bli ändring på det. Under året ska samtliga äldreboenden i länet få en egen läkare som alltid ska ha tid över för de gamla.
Med start i år ska alla 3600 gamla på länets äldreboenden garanteras en fast läkarkontakt. Landstinget och kommunförbundet har nämligen enats om att alla äldreboenden i länet ska skriva avtal med landstinget som garanterar hemmen och dess gamla ett visst antal läkartimmar i veckan, och en och samma läkare så långt det bara är möjligt. Stora skillnader Så är det inte i dag då skillnaderna mellan länets äldreboenden är stora och avtal om läkarstöd till hemmen ofta saknas. En del hem har det förspänt, medan andra får nöja sig med olika springdoktorer på hemmet eller med att köa till olika läkare på hälsocentralerna. - Det är inte bra i såna fall. De gamla behöver en och samma läkare för att de ska få rätt mediciner och rätt omhändertagande, säger Kurt Magnusson, familjeläkare på Vallongården i Gävle. En som välkomnar en egen fast läkare är 92-åriga Stina Jonsson som bor på Vallongården i Gävle: - Bravo! Det var väl bra. Nu slipper man dra sin sjukdomshistoria varje gång man träffa en läkare, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista