Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg

KD: Inga fler privatiserade sjukhus

Inga fler sjukhus ska privatiseras i Gävleborgs län om Kristdemokraterna får bestämma. Det kom fram i dagens politikerutfrågning där landstingspolitikern Ingemar Kalén stod till svars.

– Låt oss nu ta Bollnäs sjukhus och se till att det blir bra, jag tror inte att man ska ha mer bråttom än så. Jag tror att vi precis gapat efter det stycke av utmaningar som vi klarar av, sa Ingemar Kalén under utfrågningen.

Hit men inte längre var Ingemar Kaléns budskap, alltså att inga fler sjukhus än Bollnäs ska privatiseras om han får bestämma.

En annan ständig fråga när det gäller vården är hur pengarna ska räcka. Ingemar Kalén tror att det finns pengar att spara på läkemedelskostnaderna.

Han sa förra året att det skulle gå att dra ner på medicinkostnaden med 50 miljoner kronor, något som landstingets medicinska rådgivare inte trodde på.

Och efter det har läkemedelskostnaderna också ökat, men Kalén tycker ändå att förslaget var bra.

– 2006 till 2008 ökades läkemedelskostnaderna från 728 miljoner till över 800 miljoner, någon gång måste någon säga "Hit men inte längre".

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".