gävle

Gävle får egen 3D-biograf

Filmer som visas i 3D-version kan snart visas i Gävle. Under många år har man kunnat se filmer tredimensionellt och kanske minns du de rödgröna pappersglasögonen från förr i tiden, men nu är tekniken het igen. Närmaste 3D-biograf finns än så länge i Uppsala men i april får Gävle sin egen biosalong där 3D-filmer ska kunna visas.

Trots att man har kunnat sett filmer i 3D under många många år är det först nu som det slår igenom på allvar.

I år lanserades 3D-tv:n och allt fler biofilmer som succéerna Avatar och Alice i underlandet finns att visas med tekniken.

Men för att kunna se dem så har länets biopublik fått åka till uppsala där den närmsta 3D-biografen finns.

Snart i en salong närmare dig
Men snart behöver vi inte åka dit - för i april får en salong på Filmstaden i Gävle utrustningen som gör att filmer kan visas tredimensionellt, något som biografansvarig Göran Stenfelt, är mycket nöjd med.

- Ja, det är väldigt kul för oss att vi är med i utvecklingen. Vi har ju haft 3D inom SF sedan tidigare runt omkring oss, men vi är jättenöjda med att få det hit också, säger han.

När tekniken har funnits så lång tid - varför slår det just nu?

- Jag tror att man har vetat utveckla bioupplevelsen för de besökare vi har, och sedan tror jag också att den här förmågan att visa det på bio som man inte kan se någon annanstans bidrar.

Och för den som hade hoppats på att det gick att damma av de gamla röda och gröna 3D-glasögonen till Gävlepremiären så kan ni lämna dem hemma. För här krävs helt andra glasögon för att uppleva 3D-effekterna.

- De här ser ut som solglasögon och då måste man nästan påminna folk om att det inte är sådana, för de fungerar inte alls som solglasögon, säger biografansvarig Göran Stenfelt.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se