Arkivbild. Foto: Scanpix
Gävle

Färre personrån i Gävle efter att hälare gripits?

Polisen hoppas att gripandet av en kioskägare i Gävle, som misstänks handla med stulna mobiltelefoner, ska minska vågen av personrån.

– Personrånen har varit vanligt i storstäderna tidigare men det har blivit vanligare och vanligare även på mindre orter, säger Tuula Johansson, förundersökningsledare vid Gävleborgspolisen.

Vilka är rånarna?

– Det är främst ungdomar som håller på med den här verksamheten

Under hösten har polisen gripit och lagfört mängder av ungdomar som misstänks men rånen har fortsatt, hur ska det förklaras?

– Det måste finnas en marknad naturligtvis, annars skulle ingen hålla på med det här.

Personrånen i Gävle har fortsatt, trots att många personer gripits och dömts. I lördags kunde emellertid polisen också slå till mot marknaden, själva grogrunden för brotten.

En kioskägare i centrala Gävle ertappades med stulna mobiltelefoner och kammaråklagare Tomas Sandström planerar nu rättsliga åtgärder mot hälaren.

– Det kommer att hållas fler förhör och undersökas en del gods som vi tagit i beslag och det är fråga om häleri, säger åklagare Tomas Sandström.

För åklagaren återstår ännu att knyta stöldgodset till specifika personrån, men vid polisen är förundersökningsledaren övertygad om att kioskägarens häleriverksamhet har bidragit till de många personrånen i Gävle.

– Vi har indikationer på att den här personen har hållit på med det här under en längre tid, säger Tuula Johansson.

Åklagaren har i dag släppt den misstänkte hälaren på fri fot, eftersom denne inte längre anses kunna försvåra den fortsatta utredningen.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".