1 av 2
Telefonerna går varma i Bollnäs efter att Bollnäs GIF tagit sig till SM-final i Bandy. Till vänster Sören Persson. Till höger Gunilla Byström. Foto: Magnus Hansson och Staffan Mälstam SR Gävleborg
2 av 2
Bollnäs Mikko Lukkarila jublar efter att ha avgjort med 1-2 målet på straff i sista minuten i tisdagskvällens femte och avgörande semifinalmatch i bandyslutspelet mellan Sandvikens AIK och Bollnäs GIF i Göransson Arena i Sandviken. Därmed är Bollnäs i SM-final för första gången sedan 1956. Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX
Bollnäs

Glädjerus i Bollnäs inför bandyfinal

Dagen efter det att det står klart att Bollnäs tagit sig till en bandyfinal för första gången på 54 år är hela Bollnäs i ett lyckorus.

– Det är helt underbar!

– Jättehärligt! Det var så spännande.

– Helt fantastiskt! De är värda det, hela Bollnäs, hela laget, säger några personer i Bollnäscentrum om att Bollnäs nu tagit sig till final.

När Mikko Lukarilla satte 2-1 på straff i slutminuten stod det klart att Bollnäs GIF tagit sig till sin första bandyfinal sedan 1956 då laget även vann. Motståndare i finalen nu på söndag blir Hammarby som än så länge aldrig lyckats vinna en SM-final trots sju försök.

Planering i full gång
I stadshuset i Bollnäs råder det nu en febril aktivitet. Det planeras bland annat för en mottagningsfest för spelarna när de kommer tillbaka från Uppsala på måndag.

– Åh, det är så spännande så det är sanslöst. Det blev inte många timmars sömn i natt för jag låg och tänkte på allt vi måste fixa och göra så att vi kan ta emot våra hjältar på ett bra sätt, säger Bollnäs informationschefen Gunilla Byström som håller i trådarna.

Telefonerna ringer
På Bollnäsbandys kansli jobbas det också för fullt. Klubben har mycket att ordna med bussar och biljetter och sportchefen Sören Persson berättar att telefonerna ringer i ett.

– Nu märker man vilket otroligt intresse det är. Man märkte det i går kväll när det var 1 500 Bollnäsare som helt knäcker Sandvikenpubliken. Det var ju bara Bollnäs i hallen, säger Sören Persson.

Många åker till Uppsala
Det var en härligstämning i Göransson arena i Sandviken i gårkväll och Bollnäs supporterklubbs ordförande Piero Eriksson lovar att det blir det under finalen på söndag också.

– Det kommer vara ett orange-blått hav där. Massa galna Bollnässupportrar, det är jag övertygad om, säger Piero Eriksson.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".