1 av 2
Sabotage? Foto: Anders Ekholm
2 av 2
Hjulet läcker olja. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Rosa bilen saboterad

Den rosa bilen har saboterats, det menar Markbyggarna angående att det har runnit olja längs med de främre hjulen på det uppmärksammade konstverket som står på nosen i Gustavsbergsrondellen i västra infarten till Gävle.

– Det är rent sabotage. Det är någon som har kastat någonting på bilen som har runnit ner efter hela golvet, säger Andreas Olsson, verkstadschef på Markbyggarna.

När konstverket " Priapos trädgård" som den rosa bilen blev döpt till skulle installeras så fick Markbyggarna uppdraget att tömma bilen från alla vätskor.

– Motor och växellåda är bortplockat och tömt på olja, så det finns inga vätskor alls i bilen säger Andreas Olsson.

Enligt Markbyggarna så är det nu någon som har slängt svart färg på bottenplattan och som sen har runnit ner. Men det märkliga är att oljan vid de nedre hjulen inte verka komma från färgen ovanifrån.

Frågan är nu om både färg och olja som har runnit ner på gräsytan under snön är en miljöfara. Fredrik Hedlung är tf miljöchef på Gävle kommun:

– Det ligger i och för sig i en grundvattenzon, men själva rondellen är grundvattenskyddad med en tät lera som kallas bentonit.

Konstverket köptes av Gävle kommun för 250 000 kronor. Men vem som nu ska ta bort färg och olja finns det inga svar på.

– Det konstverket är väl inte direkt mitt ansvar. Så det får du nog höra med kultursidan om, säger Andreas Olsson.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista