Elmätare som kan avläsas på distans. Arkivfoto: Scanpix
Järvsö

Elöverkänsliga vill inte ha elmätare

Förslaget att införa timvis avläsning av elmätarna får negativa konsekvenser för de elöverkänsligas livssituation. Det hävdar Elöverkänsligas Riskförbund som nu kräver ett möte med ansvariga politiker i Riksdagen.

Christina Wreiding i Järvsö har haft besvär i många år känner oro inför förslaget.

– Nej det skulle inte gå. Om jag var tvungen att ha en sådan mätare skulle jag inte kunna bo här, säger hon.

Med anledning av den kalla vintern och höga elpriserna så lämnade riksdagsledamoten Hans Backman (FP) från Hofors på nytt förslaget om timvis avläsning av elmätarna för att hushållen själva ska kunna påverka kostnaden.

Men för de elöverkänsliga får det konsekvenser. När den nya elmätaren som kan fjärravläsas installerades för ett par år sedan blev Christina Wreiding i Järvsö dålig.

– När de satte in den här mätaren blev jag jättedålig på en gång. Jag får ont i huvudet, jag blir yr och det kryper i huvudet. Jag förlorar koncentrationsförmåga och jag får sömnstörningar, säger hon.

Christina Wreiding och andra elöverkänsliga har fått dispens och har fått behålla sina gamla elmätare som inte skickar signaler.

Men bor man nära andra kan man känna av grannarnas elmätare och om de ska läsas av en gång i timmen blir det jobbigt tror Christina Wreiding.

– Jag känner ju om jag ska besöka mina barn eller bekanta som har de här elmätarna så kan inte jag vara där särskilt länge. Även om vi stänger av elen så mår jag inte bra och så kommer mina symptom, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".