Arkivfoto: Scanpix
Gävleborg

Få rovdjursangrepp i Gävleborg

Gävleborg har stora livskraftiga rovdjursstammar som inte stör vare sig människor eller tamdjur i någon större omfattning. Det visar den undersökning av förra årets rovdjursangrepp som forskarna vid Grimsö Viltforskningsstation nu har sammanställt.

– Om man räknar på föryngringar så har vi mellan 700 och 800 individer av rovdjur, och det kan naturligtvis finnas några strödjur utifrån det, säger Daniel Hansson, rovdjursspårare på Länsstyrelsen.

Hur många rovdjursangrepp hade vi i Gävleborg förra året?

– Ett rovdjursangrepp på får, sedan hade vi några hundar som dödades och skadades. Av varg var det sex angrepp där en skadades och fem dödades. Sedan hade vi angrepp på hund av lodjur också.

Få angrepp i länet
Det finns alltså omkring 800 stora rovdjur i Gävleborg däribland minst ett 30-tal vargar, 500 björnar och närmare 200 lodjur. Tillsammans svarade de förra året för ett enda angrepp mot tamdjur och nio angrepp mot hund. Statistiskt sett ställer rovdjuren till med mycket liten skada, konstaterar Daniel Hansson.

– Problemet är naturligtvis jättestort för den som blir drabbad, men ser man det i vårt län så är antalet angrepp inte så stort, säger han.

Statistiska fakta kan kort sagt inte motivera den debatt om rovdjurens skadeverkningar som rasat i medierna. Det tycker Sara Hommen, även hon rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

– Nej vi har inte haft så många angrepp i det här länet, säger hon.

Varför förskonas Gävleborg?

– Det är jättesvårt att säga. Vi har ju inte problem med varg eller lodjur till exempel men med björnarna har mycket skador på ensliagebalar och bikupor, säger Sara Hommen.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista