Mats Berglund, rektor Centrum för vuxnas lärande i Sandviken. Foto: Margit Hager SR Gävleborg
Gävleborg

Många nya yrkeshögskoleutbildningar

Antalet yrkeshögskole-utbildningar ökar kraftigt i hela Sverige inför hösten. I Gävleborg ligger Hälsinge-kommunerna i framkanten och i Gästrikland startar två nya yrkeshögskole-utbildningar i Sandviken.

Närmare 300 nya yrkeshögskoleutbildningar har beviljats statsbidrag för start i höst eller nästa vår.  Utbildningen som kan var ett- eller tvåårig och ger en kvalificerad eftergymnasial yrkesutbildning kan arrangeras antingen i privat, eller offentlig regi, men det ska finnas en efterfrågan på arbetsmarknaden efter den kompetens eleverna får.

– Vi har två nya yrkeshögskoleutbildningar. Det är kvalificerad automationstekniker och kvalificerad verkstadstekniker, säger Mats Berglund, som är rektor på centrum för vuxnas lärande i Sandviken.

Mats Berglund i Sandviken räknar upp flera företag i regionen som behöver både kvalificerade automationstekniker och verkstadstekniker.

Tidigare har Gästrikland haft en enda yrkeshögskoleutbildning, Folkuniversitetets GIS-utbildning i Gävle. 

Hälsingland däremot har tolv olika utbildningar spridda över landskapet en privat utbildning av skogsmaskinförare i Alfta och elva utbildningar inom det kommunala samarbetet Yrkeshögskola Hälsingland. Vi var tidigt ute säger Stefan Wiik projektledare för Yrkeshögskola Hälsingland. Och de sex hälsingekommunerna konkurrerar inte om utbildningen

Den mest välkända är väl utbildningen av vindkraftstekniker i Söderhamn, i Hudiksvall är utbildningen inriktad mot fiberoptik. Det finns ett par utbildningar inom vård och omsorg också men de flesta rör maskin och teknik.

För de båda nya utbildningarna som startar i Sandviken i höst krävs en bakgrund från teknisk, el eller verkstad på gymnasiet eller yrkesverksamhet inom området.

Margit Hager
margit.hager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".