Skidkungen Emil Jönsson i samtal med kungen efter tredje platsen i finalen i Royal Palace Sprint i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Skidor

Emil Jönsson trea i Slottssprinten

Emil Jönsson från Årsunda blev trea i finalen av Slottsprinten runt Stockholms slott. En rysk skidspets och en norsk pjäxspets stoppade honom från segern i onsdagens världscupsprint.

Emil Jönsson må vara sprintcupmästare. Men Årsundaexpressen får vänta på sin första seger i Stockholm. En rysk skidspets och en norsk pjäxspets stoppade honom från segern i onsdagens världscupsprint.

Det såg länge ut som om Mats Larsson skulle bli främste svensk - av fyra - i herrfinalen i Slottssprinten.

Men Hulåns stolthet kroknade på det sega upploppet uppför Slottsbacken efter en formidabel dag och i stället var det Emil Jönssons som med uppbådande av sina sista krafter utmanade Nikita Krjukov och Petter Northug.

Han nådde inte ändra fram i målfotofinishen där OS-mästaren Krjukov var vassast före Northug.

– Jag var helt, helt slut, säger Jönsson, som var till synes avhängd in på upploppet.

Men den stora publiken och inte minst Jönssonligan, hans eget högljudda supportergäng från Årsunda, hjälpte honom den sista biten.

– De lyfte mig, det var så att det flimrade framför ögonen. Fantastiskt att komma på pallen ändå. Det var bara vilja.

– Det börjar tära på kroppen. Jag har varit med där upp hela tiden och aldrig sämre än tvåa i ett tidskval.

TT/SR Gävleborg
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".