Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Gävle

Ohållbara överbeläggningar i Gävle

Vårdplatserna på Gävle sjukhus räcker inte till och nu har situationen blivit ohållbar. Både i går och i dag var antalet överbeläggningar mellan 40 och 50 stycken och det tvingar patienter att ligga i korridorer och på tillfälliga vårdplatser.

- Vi tycker att det är besvärligt och det är naturligtvis besvärligt för patienterna. De patienter som har kommit in har fått ligga i korridorer och är man gammal och sjuk så är det inte den bästa platsen när man har kommit till sjukhus att sova på. Och ett av de stora problemen är att vår akutvårdsavdelning är stängd på grund av vinterkräksjukan härjar där, säger Lars-Göran Holtby, chefsläkare på Gävle sjukhus.

Pressad situation
Vinterkräksjukan härjar, många patienter behöver akut vård och dessutom så upptas en hel vårdavdelning av 20 medicinskt färdigbehandlade patienter som väntar på att få komma till kommunala äldreboenden. Och den här kombinationen pressar Gävle sjukhus till det yttersta.

Nu har Gävle kommun öppnat tolv tillfälliga platser på Bomhusgården för att avlasta sjukhuset. Men bristen på kommunala boendeplatser är konstant och kommunen får betala cirka 4 000 kronor per dygn för varje patient som ligger kvar på sjukhuset mer än fem dygn trots att personen är färdigbehandlad. Lena Yngvesson är områdeschef för kommunens hälso- och sjukvård.

- Det är en kostnad för oss när vi inte kan ta kunderna till korttidsplatser. Det blir en kedja när det blir tryck från sjukhuset till oss och så har vi kunder som väntar på särskilt boende som inte kommer iväg till de boendena som de ska till. Så både på sjukhuset och hos oss blir det stopp, säger hon.

Hoppas på ljusning
Lars-Göran Holtby säger att situationen ändras från dag till dag och han hoppas på en ljusning inom de närmaste veckorna.

- När kommunen börjar ta hem patienter så lättar det ju, och så är det självklart så att vinterkräksjukan inte varar för evigt utan den klingar av och då lättar det betydligt, så att självklart finns det ett slut på det här, säger han.

Hotar med böter
Socialstyrelsen har sagt att det ska bli hårdare tag för sjukhus som tvingar patienter att ligga i korridorer och man hotar med böter om sjukhusen inte får bukt med överbeläggningarna. Karolinska sjukhuset i Stockholm har fått böter på en halv miljon kronor.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".