Lasse Jonsson, Hudiksvalls IF, drar ihop hela svenska skideliten i sommar. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
hudiksvall

Svensk skidelit intar Hudiksvall i sommar

Sveriges bästa längdskidåkare samlas i Hudiksvall i sommar. Hudiksvalls IF har bestämt sig för att ta tillvara på vinterns stora snömassor och ordna en skidtävling i juli.

Lasse Jonsson, Hudiksvalls IF, står bakom idén.

– Vi vill att folk i skidhälsingland ska få möjlighet att se de här världsstjärnorna som tagit medalj i OS.

Vinterns samlade snö i Hudiksvall ligger på Kattvikskajen och tusentals kubikmeter snö ska täckas med spån och bark. Det blir underlaget för en bana, 800-1000 meter, där publiken ska kunna följa uppgörelserna med de absolut bästa skiddamerna och skidherrarna. Ïnvånarna kan räkna med att få se stora delar av OS-truppen som Jörgen Brink, Daniel Rickardsson, Emil Jönson, Charlotte Kalla och Anna Olsson.

– Vi siktar på ett fält med 20-25 herrar och ett fält med 15-20 damer. Det blir i alla fall toppen som brukar vara med i SM, säger Lasse Jonsson.

Blir det någon tävling när inte gäller något då?

– Ja, det blir alltid tävling när de här personerna får en nummerlapp på sig. Sedan blir det naturligtvis mer jippobetonat, men när de står på startlinjen kommer de att kriga.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".