1 av 2
Uno Tidén. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
2 av 2
Anna Hammarström. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Entreprenörer hjälper Mitt Hjärta

Nya möjligheter har öppnats för vårdföretaget Mitt Hjärta att kunna lämna anbud på Bollnäs sjukhus. Det är Edsbyverkens förre ägare Uno Tidén och två andra entreprenörer som häromdagen träffades och började diskutera vad de kan göra för att hjälpa till.

Förra veckan stod det klart att Mitt Hjärta i Bollnäs med Anna och Eskil Hammarström som ägare inte kan var med och slåss om driften av Bollnäs sjukhus. Deras omsättning kommer inte upp i 300 miljoner som var ett av landstingets krav.

Uno Tidén ser två två möjliga vägar att hjälpa Mitt Hjärta med pengar. Antingen att köpa aktier i bolaget eller att flera företag bildar ett konsortium som får en representant i styrelsen.

Uno Tidén tycker det känns viktigt att kunna hjälpa till för han vill inte se att ett större vårdföretag tar över Bollnäs sjukhus.

- Med Eskil får vi en lokal förankring och så kan vi påverka. Och med en styrelsepost kan vi också påverka det och dessutom får vi kontroll över vad som händer, säger han.

Men hur mycket skulle nu påverka utformningen av själva vården?

- Det är inte vår sak. Det kan vi inte heller. Vi kanske kan vara med och diskutera rationaliseringar men vi ska inte lägga oss i själva vården, säger Uno Tidén. 

Rörd över stödet
Att lokala företagare nu går in och vill hjälpa Mitt Hjärta betyder oerhört mycket säger vd:n Anna Hammarström. Hon är mycket glad, stolt och överraskad av det stöd som de nu får.

– Det känns otroligt positivt. Ingenting är ju klart än, men det känns väldigt roligt att framöver få sätta sig ner och föra de här diskussionerna.

Vad kan det här betyda för er?

– Att vi får den hjälp vi behöver för att klara den kvalgräns på 300 miljoner kronor.

Hur intressant är det att inleda ett samarbete?

– Det är superintressant! inte bara för att klara den här kvalgränsen utan också i positiv anda försöka göra något väldigt bra av detta framöver. Exakt vad vet jag inte, eftersom vi precis börjat diskussionerna, men det är naturligtvis jättekul. 

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".