Foto: Staffan Mälstam SR Gävleborg
Gävle

Sjunkande bogserbåt räddas

En sjunkande bogserbåt vid Södra skeppsbron i Gävle satte i dag stopp för isbrytningen i Gavleån. Under dagen skulle ett fjärrvärmerör läggas ner i ån, men det får nu skjutas på framtiden.

Under förmiddagen pågick arbetet med att rädda den 18 meter lång bogserbåt som håller på att sjunka vid Limöbåtens kajplats på Södra skeppsbron i Gävle. Det var i morse som man upptäckte att båten höll på att sjunka när man skulle bryta upp isen i Gavleån.

– I dag blir det ingen isbrytning. Först måste ju båten upp och säkras, säger Åke Åberg på Tugab som bland annat håller på med isbrytning och annan sjönära verksamhet.

Relingen på ena sidan av båten var under förmiddagen nästan under vattenytan och båten är också fastfrusen i isen.

– Båten har ju sjunkit på bara några timmar, så om isen smälter runt båten så sjunker den nog. Det gäller att pumpa ut lite försiktigt, säger Åke Åberg.

I dag var det tänkt att en ränna skulle brytas upp i Gavleån för att lägga ner ett fjärrvärmerör som dragits ut i Gävlebukten och som nu ska dras upp i ån.

– Vi ringde vi runt till alla båtägarna och berättade att vi skulle bryta isen och då upptäckte den här båtägaren att hans båt hade tagit in vatten, säger Åke Åberg.

Båten innehåller bland annat olja, men enligt polisen är det ännu så länge inte frågan om ett miljöbrott.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".