bollnäs

Fallande is krossade yttertak

En större mängd is slog i dag sönder delar av ett yttertak i centrala Bollnäs. Det var vid nio-tiden som isen rasade ner från Centrumhuset ner på ett lägre tak.

- Vi fick ett larm om ett ras/skred från en fastighet i centrala Bollnäs som kallas för Centrumhuset där det hade rasat is från taket ner på en lägre byggnad där det var affärsverksamhet, berättar Johan Lindberg, brandmästare i Bollnäs.

Och det blev en del skador på yttertaket vad jag förstår?

- Ja, på plåtaket på lågdelen blev det plåtskador, men det är betongbjälklag på den delen så det var aldrig någon fara för personerna i del byggnaden.

Man hade tydligen tagit bort en del is och snö från det här taket tidigare?

- Ja, det har man gjort. Man har hållit rent från snö och is tidigare men det har tydligen inte hjälpt utan det har svallat på och byggt på och så har det lossnat med tövädret.

Så det är inte säkert att det räcker att ta bort is och snö en gång under vintern?

- Nej, man får hålla koll hela tiden på taken.

Känns det som att det kan inträffa sådana här saker fler gånger nu?

- Ja, risken finns nu vid sådant här töväder att det blir samma sak på andra fastigheter.

Men den här gången gick det ganska bra, det blev bara plåtskador...

- Ja, bara materiella skador, säger Johan Lindberg, brandmästare i Bollnäs.

Snöras i Hudiksvall
Vid halvåtta-tiden i går kväll rasade det ner en större mängd snö från ett tak i Hudiksvall. Till en början befarade man att någon person kunde vara under snön, men efter att räddningstjänsten kontrollerat saken kunde man andas ut. 

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".