landstinget

Fler flickor får gratis vaccin

Fler flickor än beräknat kan nu erbjudas gratis vaccin mot livmoderhalscancer. Vaccinet som ska användas blev betydligt billigare än man förutspått vilket gör att Landstinget Gävleborg får cirka två miljoner kronor över. Förutom de flickor i årskurs fem och sex som erbjuds vaccinet, kan ytterligare 4-5 årskullar räkna med att få cancerskyddet.

- Vi tyckte att det var logiskt eftersom det redan är känt att det är kostnadseffektivt och medicinskt försvarbart vaccinera ikapp de mellan 12 och 17 års ålder, det vill säga högstadiet och gymnasiet ungefär. Och om man då har pengar över så känns det meningsfullt att satsa dem på det, säger Stefan Back, medicinsk rådgivare i Landstinget Gävleborg.

Det blev mycket billigare
I höst vaccineras alltså alla flickor i årskurs fem och sex gratis mot livmoderhalscancer - då med det nya vaccinet Cervarix. I en upphandling som Sveriges kommuner och landsting gjort stod det mellan det och Gardasil, men Cervarix vann då det blev rejält mycket billigare.

Eftersom Landstinget Gävleborg redan fått knappt tre miljoner kronor i statsbidrag till vaccineringen - beräknat utifrån en högre kostnad - innebär det att man nu får cirka två miljoner kronor över. Så i april ska landstinget ta ställning till förslaget att överskottet används till att vaccinera ytterligare 4-5 årskullar upp till 17 år gratis.

Alla ska kunna vaccinera sig
I dag kostar det närmare 1 800 kronor för den som vill vaccinera sig mot livmoderhalscancer och Stefan Back säger att det kan göra det till en klassfråga.

- Det är viktigt att alla får möjlighet att vaccinera sig så att det inte bara är döttrar i familjer som har lättast att få sina döttrar vaccinerade, av eknomiska eller praktiska skäl. Så att alla i alla befolkningsskikt oavsett var man bor erbjuds vaccination, säger han.

Pernilla Sundman har en dotter som börjar i årskurs sex i höst och hon är positiv till att låta dottern vaccinera sig.

- Ja, det verkar ju superbra! Men man vill kolla upp det mera md beverkningar och så vidare, men jag tror att många fler kommer att göra det eftersom det är gratis, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se