Rebecka Janols, Alva Wallbäcks och Vanja Nordlöf. Foto: Anna Molin SR Gävleborg
Sandviken

Förskola satsar på teknik tidigt

Västanby förskola i Sandviken satsar på att väcka intresset för teknik redan i förskoleåldern. Anledningen är att ungdomars betyg i naturvetenskapliga ämnen sjunker och tekniska högskoleutbildningar får färre sökanden. Nu anordnar förskolan en utställning med tekniska konstverk tillverkade av förskolebarnen.

- Det är en superdator. Om man trycker på den där knappen så kan man prata med någon, berättar Rebecka Janols.

- Det är ett flygplan, berättar Sixten Partanen.

Vad är det som du har använt?

- En walkie-talkie.

Hur tycker du att det var att göra det här flygplanet och hålla på med teknik?

- jättekul!

En superdator som kan få kontakt med vem som helst bara genom en knapptryckning och ett flygplan som tar dig direkt upp i rymden. Ja, det är bland annat isärplockade elvispar, telefoner och plastflaskor som använts till förskolebarnens konstverk.

Vill väcka intresset för teknik
Och utställningen som pågår på Sandbacka Park i Sandviken är en del i Västanby förskolas profil att väcka intresset för teknik och natur redan i förskoleåldern. Något som rektorn Anette Gottfriedsson tror blir allt viktigare i takt med att ungdomars intresse för ämnet svalnar.

- Betygen sjunker väldigt mycket i årskurs nio, man får inte tillräckligt många sökande till de högra utbildningarna inom natur- och teknikområdena. Och då är vår frågeställning: Är vi ansvariga för barnens betyg i årskurs nio? Kan vi göra något för att de betygen ska bli bättre framöver? undrar Anette Gottfriedsson. 

Hoppas på bättre betyg
Och bättre betyg i naturvetenskapliga ämnen är vad Anette Gottfriedsson hoppas på. För det finns ett långsiktigt målet med förskolans satsning på teknik.

- Vi behöver ha kompetent personal längre fram i livet hos de här barnen. De ska ta hand om hela vårt samhälle med utveckling inom teknik, inom kommunikation osv. Alla sådana bitar som är viktiga nuförtiden, och startar vi tidigt är chansen att intresset blir större, säger hon.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista