1 av 2
Foto: Privat
2 av 2
Foto: Privat
Bollnäs/Paracho

Mexico får hjälp av Bollnäs

Handikappade i Mexico får hjälp tack vare ideella insatser Bollnäs. Det Rotary i Bollnäs som har sett till att rullatorer och rullstolar har skickats till staden Paracho, som ligger i bergen mitt i Mexico. Det är borgmästaren själv som har vädjat till Rotarys president Bengt Lindstedt i Bollnäs, som själv har varit på besök i Paracho.

I del lilla staden Paracho, som ligger i bergen mitt i Mexico, har de handikappade behandlats sämre än djur, enligt stadens Borgmästare själv.

Nu har deras situation lyfts fram i ljuset och med hjälp från bland andra SUH, Svenskt utvecklingscentrum för handikapp idrott, och Rotary i Bollnäs, har nu de handikappade fått många hjälpmedel, bland annat rullatorer och rullstolar, skickade till sig.

Det har skett genom att Bengt Lindstedt som är ordförande för SUH och president i Rotary i Bollnäs som upplevt de handikappades situation på plats i Paracho.

 – Borgmästaren vädjade faktiskt om hjälp från mig, säger han.

Bengt Lindstedt var i Mexico på uppdrag av en internationell idrottsorganisation för intellektuellt funktionshindrade. Han var där och besökte olika myndigheter - men de skulle även åka på en utflykt till Paracho för att kolla in stadens tillverkning av gitarrer något Paracho är känd för.

Men istället hamnade Bengt mitt i en manifestation för de funktionshindrade där. Paracho är en indianstad där urbefolkningen är fattigare än vad FN bedömer som fattig och de funktionshindrade har blivit bortglömda. När Bengt Lindstedt var på plats fick han frågan om han kunde hjälpa till på något sätt.

Avtjänande rullatorer och rullstolar
Men väl hemma i Sverige igen började Bengt kolla runt lite. Han ringde till hjälpmedelscentralen i Gävleborgs län och fick svaret att där fanns det avtjänande rullatorer och rullstolar han kunde få ta. I september förra året skickades hjälpsändningen till Mexico. Sedan dess har Bengt varit orolig för att hjälpen inte ska nå fram till Paracho men nu i veckan fick han en bekräftelse på att de handikappade fått hjälp.

 – Det var helt ofattbart! Jag blev så glad, säger Bengt Lindstedt till SR Gävleborg.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista