Bo Eriksson, tf vd för Göransson arena vill gärna flytta SM-finalen i bandy inomhus. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Bandy

SM-finalen bör flyttas inomhus

Efter söndagens SM-final i bandy, som nästan snöade och blåste bort, väcks nu frågan om SM-finalen egentligen borde spelas inomhus. Ett utmärkt förslag tycker Svenska Bandyförbundet och nybyggda Göransson arena har redan visat intresse för arrangera den första SM-finalen inomhus.

Det var under svåra vädermässiga förhållanden som SM-finalen i bandy mellan Bollnäs och Hammarby spelades i Uppsala under söndagen. Snön vräkte ned och efter matchen tillskrev en besviken Per Hellmyrs just vädret en avgörande roll i Bollnäs förlust.

- Hammarby vann SM-guld i snöskottning! Det var hur som helst inte något bandy som spelades, tycke han.

Dags att flytta inomhus
Det tycker inte heller Svenska Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin som även han pläderar för framtida bandyfinaler inom hus. Inom tre år ska den klassiska SM-bandyfinalen spelas under tak, lovar han.

- Redan förra året sa vi att hela bandyserien 2013 ska spelas inomhus. Det förefaller då naturligt att även SM-finalen flyttar in, säger han.

Problemet är det i dagsläget inte finns inomhusarenor stora nog att inhysa en SM-final i bandy. Över 25.000 personer såg söndagens match och Västerås som har landets största inomhusarena klarar inte fler än högst 10.000 åskådare.

Göransson arena ställer upp
Det avskräcker dock inte Göransson Arena i Sandviken som mycket väl skulle kunna tänka sig att arrangera SM-finalen i framtiden. Det trots att Sandvikens arena bara rymmer en i sammanhanget blygsam publik på 4.300 åskådare. Arenanans tillförordnade VD Bo Eriksson ser ändå optimistiskt på möjligheten:

- Vi har utsetts till årets bandyarena och skulle gärna arrangera en SM-final inomhus. Man skulle kanske kunna tänka sig att dela upp finalen i flera matcher, men det är förstås en sak för Bandyförbundet att ta ställning till.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".