Valet 2010

Tjernström vill inte höja skatten

Det kommer inte att behövas fler skattehöjningar i Gävleborgs Landsting. Det sa Eva Tjernström i dagens politikerutfrågning i Radio Gävleborg. Eva Tjernström hävdar att det inte behövs fler skattehöjningar - trots att hennes eget parti socialdemokraterna - har höjt skatterna tidigare.

- Jag är inte säker på att högre skatt är det samma som mer vård. Som princip anser jag inte att skattehöjningar löser några problem, säger Eva Tjärnström.

De borgeliga partierna brukar ju säga att det inte ska behövas några skattehöjningar i lansdtinget. Nu säger alltså också socialdemokraternas toppkandidat till landstinget i Gävleborg samma sak.

Frågan är förstås om det är något som Eva Tjernsström kommer att kunna hålla om hon leder landstinget efter valet? Tidigare har ju Socialdemokraterna sett sig som tvungna att höja landstingsskatten i Gävleborg.

Avslöjade kunskapsbrister
Politikerutfrågningen av Eva Tjernström i SR Gävleborg kom till en del att handla en del om hennes okunskap om landstinget. Hon är kommunalråd i Söderhamn - och har inte satt sig in i alla landstingsfrågor. Men att vara ny ser hon också som en fördel:

- Att komma in i landstingspolitiken utan en massa låsningar, bindningar och förutfattade meningar - det tror jag kommer att vara en fördel och en styrka.

Nära vård inte alltid viktigt
När Eva Tjernström svarar på vad som är den viktigaste valfrågan - då säger hon att all vård inte behöver finnas nära:

- De som behöver vård ofta ska ha det på hyfsat nära håll. Men specialicerad vård som man kanske bara behöver någon gång i livet, den kan du ha längre i från dig.

Martin Hult och Linnea Eriksson
martin.hult@sr.se