Foto Johannes Kvist SR Gävleborg
Gävle

Jobbfrågan viktigast inför valet

Jobbfrågan är den viktigaste valfrågan, det visar den undersökning som har gjorts av SIFO på begäran av Sveriges Radio. Var tredje väljare tycker att frågan om sysselsättning är en av de viktigaste.

Enligt väljarna är det jobbfrågan som är den viktigaste i årets valrörelse. Det framgår av den SIFO-undersökningen som gjorts på begäran av Sveriges Radio där 1000 personer tillfrågades. Förutom sysselsättning är även valfrågor kring sjukvård och skola viktiga visar undersökningen.

Moderaterna
Och i jobbfrågan så anser en tredjedel av männen att det är Moderata samlingspartiet som har den bästa politiken för jobbfrågorna, medan en fjärdedel av kvinnorna anser det samma.

"Prova-på-jobb"
För 20-årige Jonathan Bergström från Hille utanför Gävle, kommer jobbfrågan att bli avgörande. Han har varit arbetslös i snart ett år och efterlyser "prova-på-jobb".

– Ja, om en arbetsgivare säger att man har för lite erfarenhet så tycker jag ändå att man ska få prova på för att få erfarenhet, säger Jonathan Bergström.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".