Lars-Olov Hammergård var en hängiven rallyförare. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg.
Söderhamn

ALS-sjuke Lars-Olov Hammergård dog i väntan på dödshjälp

En av Sveriges största kämpar för rätten till dödshjälp, Lars-Olov Hammergård i Söderhamn har gått bort. Han slutade sitt liv i hemmet där han under sex år kämpat med och mot sjukdomen ALS som gjorde honom allt svagare.

Lars-Olov Hammergård blev 70 år och vädjade in i det sista till Socialstyrelsen om hjälp att dö värdigt enligt egna önskemål, men han orkade inte vänta på svar utan tog sitt eget liv.

För sex år sedan drabbades Lars-Olov Hammergård av ALS och kampen mot sjukdomen blev också kampen för att själv få bestämma rätten till sin egen död.

Han uppvaktade ivrigt politiker, till och med på statsministernivå, för att få förståelse för det absurda han såg i dagens lagstiftning.

I lördags vädjade han om hjälp till Socialstyrelsen. I går tog han sitt liv. Han hade hoppats att genom den offentliga vården kunna få sprutor för att somna in, men så blev det inte.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista