Ericssonanställda Mirja Westby och Ann Hillin. Foto Anna Molin SR Gävleborg
Gävle

Dämpad stämning på Ericsson

I dag började de 856 uppsägningsbreven att delas ut till de anställda på telekomföretaget Ericssons fabrik i Gävle. På fabriken var stämningen dämpad samtidigt som många kände en lättnad att till slut få svart på vitt vilket datum de måste sluta sina jobb.

– Man trodde att tårarna skulle komma men jag kände ingenting. Jag tror många har väntat på att få det här datumet för då först kan man börja planera, säger Ericssonanställda Mirja Westby om hur hon kände när hon fick beskedet att hennes sista arbetsdag blir den 31 augusti.

En och en kallades de anställda in till sina chefer för att få det ödesdigra beskedet vilket datum som blir deras sista arbetsdag.

Vissa som valt att gå tidigt slutar redan i april medan de första som måste sluta på grund av arbetsbrist jobbar sista dagen den sista juni. Efter det sker uppsägningar löpande. Liksom Mirja Westby har de allra flesta valt att gå ett omställningsprogram i ett år.

– Livet tar inte slut om jag fortsätter där. Jag får hjälp med att skriva CV och så fortsätta att träffa kompisarna, de kommer man ju att sakna mest av allt, säger Mirja Westby.

Sammanlagt förlorar drygt 1 000 personer sina jobb, förutom de anställda på Ericsson blir ytterligare 250 personer som jobbar för underleverantörer arbetslösa. Nu kommer produktionen att avvecklas gradvis under året.

– Under närmaste tiden kommer vi inte att märka så väldigt mycket, sedan kommer det successivt att trappas av, säger Metalls klubbordförande Ann Hillin.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".