Marie-Louise Kondrup. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Handikappade kan få jobb på lantbruk

Nu ska Grön omsorg införas i Bollnäs kommun. Det innebär att personer inom handikappomsorgen ska kunna ha sin sysselsättning på ett lantbruk. Det beslutade en enig socialnämnd på torsdagen.

– Våra kunder får en större möjlighet att välja arbetsuppgifter och det tycker jag är jätteviktigt, säger Handikappomsorgens verksamhetschef Marie-Louise Kondrup som är mycket glad över beslutet.

Två lantbruk i Bollnäs är intresserade av att ta emot personer från daglig verksamhet. På gårdarna ska de exempelvis kunna sysselsättas i växthus, i skogen, sköta om djur och odla.

Eftersom det kan vara farligt att jobba på ett lantbruk där det finns tunga maskiner och stora djur så är säkerheten A och O. Bland annat är arbetsplatsombud och företagshälsan inkopplade för att säkerställa arbetsmiljön.

– Våra kunder är aldrig ensamma med djuren utan där finns alltid antingen lantbrukaren eller våra medarbetare, säger Marie-Louise Kondrup.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".