Helena Limér och Cecilia Bylund, elever på mediaprogrammet i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Mediaelever kritiska mot reform

Elever som går Mediaprogrammet på Borgarskolans gymnasium i Gävle är kritiska mot regeringens nya gymnasiereform som ska börja gälla hösten 2011. Reformen vill nämligen ta bort Mediaprogrammet och istället integrera den i gymnasieprogrammet Sam-media. Ämnet media skärs då ner till hälften och blir bara teoretiskt.

- Jag tror verkligen att man behöver den praktiska delen för att man kan till exempel inte bara läsa hur en kamera fungerar och sedan veta. Man måste få pröva sig fram för att det ska fungera ordentligt, säger Helena Limér som går sista året på mediaprogrammet i Gävle.

Mediaprogrammet kommer i kläm
Regeringen vill renodla gymnasieprogrammen till antingen teoretiska eller yrkesförberedande.

Mediaprogrammet kommer då i kläm i den reformen. Utbildningen anses nämligen vara både och enligt regeringen. Alltså vill man ta bort mediaprogrammet och istället integrera den i en teoretisk del i det samhälsvetenskapliga gymnasieprogrammet. Och det är det här som eleverna reagerar mot.

- Nu kommer du få inrikta dig på en sak, att läsa om media. Typ mediakommunikation och mediakunskapsämnen istället för att göra det praktiska, säger gymnasieeleven Cecilia Bylund.

Har flera motargument
Helena Limér och Cecilia Bylund sitter nu med i Skolverkets referensgrupp angående den nya förändringen och har redan gått in med flera motargument när det gäller den nya integrerade teoretiska mediautbildningnen.

- Det blir ju lite mer media än vad Sam-Media är i dag, men det är inte fullt ut media, säger Helena Limér.

Conny Johansson är ansvarig för Mediaprogrammet i Gävle och tycker att den praktiska biten är nog så viktig som den teoretiska. Framförall när man ska söka vidare, menar han.

- Om de ska söka sig till en högskola inom media så måste man ju visa upp vad man kan för något, och då är det inte att man är duktig i engelska eller duktig i matte B utan då vill man ju se vad de har gjort, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".