Furuvik om sommaren, Kungsberget om vintern - säsongsanställda har jobb året om. Foto Scanpix och AP.
Gävle/Sandviken

Smart samarbete ger jobb

Säsongsanställda i Sandviken, Gävle och Älvkarleby får hjälp till längre anställningar tack vare ett smart samarbete mellan två stora fritidsanläggningar. Det är Kungsbergets skidanläggning och Furuviksparken som hjälper varandra att dela personal efter säsongens slut.

Sedan några år tillbaka har Kungsberget i Sandviken och Furuviksparken i Gävle kommun ett samarbete när det gäller säsongsanställda. Företagen byter helt enkelt personal för att på så sätt förlänga säsongen för de anställda. En lika enkel som smart idé tycker Furuviksanställda Christoffer Jansson som därmed slipper gå och stämpla som arbetslös under vintrarna:

- Det betyder jättemycket för mig. Det är fantastiskt roligt att ha två jobb i stället för bara ett, säger han.

Det enda problemet är att avståndet mellan de båda anläggningarna är litet för stort.

- Det blir långa resor, men det löser vi säsongspendlare med samåkning. Vi hade full bil nästan hela vintern, berättar Christoffer Jansson.

Kringflackandet gav fast jobb
Om inte det geografiska avståndet hade satt hinder i vägen, tror Furuviksparkens nöjeschef Nina Broman att utbytet av personal sannolikt skulle kunna vara ännu större än i dag. Nina Broman är själv ett exempel på en person som drog rena vinstlotten tack vare det här utbytet. Efter några svängar mellan de båda anläggningarna, fick hon till slut fast jobb i Kungsberget och en skjuts i karriären.

- Jag blev heltidsanställd i Kungsberget under fem år, men har nu alltså kunnat återvänt till Furuvik igen. Jag tycker att jag fick jättebra jobb på båda ställena, säger hon.

En pusselbit saknas
Christoffer Jansson är alltså nöjd med sitt pendlande, men konstaterar samtidigt att det fortfarande finns en period under året som vare sig Kungsberget eller Furuvik kan göra något åt.

- Om hösten är jag oftast arbetslös. Jag skulle behöva komplettera med ytterligare ett säsongsjobb, kanske skördearbete eller liknande, säger han.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".