Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg
hudiksvall

Elever blev inte slagna

En lärare på en skola i Hudiksvalls kommun frias från alla misstankar om att ha agat sina elever. För knappt en månad sedan skrev eleverna till sin rektor för att klaga på att de blev nypna och slagna i klassrummet, men utredningen visar att så inte var fallet.

- Nypen och slagen har eleverna inte blivit, säger rektorn Maria Sundberg-Lind.

- Jag tog jätteallvarligt på skrivelsen, det var ett allvarligt innehåll. Så jag bokade av tre dagar så att de kunde informera mig om de hade mer att komma med i ärendet. När vi startade utredningen så visste vi ingenting, förutom det att vi hade varit i kontakt med den utpekade läraren som inte kände igen det som stod i skrivelsen. Hon sa ju att hon inte hade gjort något av det som hon har blivit anklagad för, säger rektorn.

Kort efter att skrivelsen kom in så sjukskrev sig läraren.

- Hon orkade inte för hon var väldigt ledsen, säger rektorn.

Läraren är nu tillbaka i klassen och utredningen, som gjordes med hjälp av en kurator, visade att barnen var missnöjda med situationen i skolan men att det inte har blivit vare sig nypta eller slagna.

- Man måste ju som elev säga ifrån när det är något som inte är bra, och det är det som de har gjort tänker jag. De har ju sagt ifrån, det är något som inte är bra, men läraren har inte nypt eller slagit, det kan vi säga, säger rektor Maria Sundberg-Lind.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".