1 av 3
Trasigt toalettlås på tågstationen i Bollnäs. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 3
Skräpigt på stationen. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
3 av 3
Bortsliten telefon
Bollnäs/Hudiksvall

Tågstationer vandaliseras

Varje vecka vandaliseras tågstationerna i Hudiksvall och i Bollnäs för tusentals kronor - ett problem som har eskalerat under de senaste två åren. Det är främst ungdomsgäng som hänger på stationerna som ställer till med problem.

- Det är fruktansvärt! Jag blev så paff när jag klev innnanför porten så jag stannade till, säger en tågresenär i Bollnäs.

Skräpigt och trasigt
Här på stationen i Bollnäs ligger det skräp överallt på golvet. En direkttelefon till taxi har brutits bort och en monitor som x-trafik haft på stationen har försvunnit . Biljettautomaten som finns här är just nu hel. Men glaset till monitorn har slagits sönder vid ett flertal tillfällen. Listan på det som förstörts kan göras lång.

Personalen som jobbar här inne på resecentrum vill inte ställa upp på någon intervju. Men en kvinna berättar att ungdomar i 14-17 års åldern brukar hålla till på stationen och förstöra saker.

Claes Schillerström är förvaltaren inom Jernhusen som äger stationerna i både Bollnäs och Hudiksvall och så här säger han om vandaliseringen.

- Jag tycker att det är jättetråkigt att det ska vara den storleken på vandaliseringen, och faktum är att Hudiksvall och Bollnäs sticker ut jämfört med andra stationer som jag förvaltar i norra Sverige, säger han.

Övervakningskameror i Hudiksvall
I Hudiksvall har Jernhusen nu satt upp övervakningskameror i stationshuset för att få stopp på vandaliseringen.

I Bollnäs vill bolaget sälja stationshuset. En orsak är Jernhusen vill koncentrera sin verksamhet till större orter. Men Claes Schillerström tror också att ett lokalt ägande av stationsfastigheten kan hjälpa till att få bukt med vandaliseringen.

- Jag tror att man i och med det har en större närhet till alla som rör sig i området. En lokal fastighetsägare är bättre än en fastighetsägare som är utspridd över hela Sverige, säger han.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".