"Det är ett fängelse för barn"

Om en dryg vecka öppnar Migrationsverket ett flyktingförvar i Gävle med plats för 25 personer. Flyktingförvaret är till för att låsa in asylsökande som ska avvisas från Sverige och som Migrationsverket eller polisen misstänker kommer att gå under jorden för att undvika att skickas ut från landet.

Även barn kommer att sitta inlåsta i förvaret, och det kritiserar nu Asylkommittén i Gävleborg.

-Man har låsta dörrar och om barnen vill gå ut får de inte göra det utan att fråga om lov av personalen. Det är ett fängelse, säger Amelia Morey-Strömberg, ordförande i Asylkommittén.

Hon säger att det för barnens skull måste finnas stora utrymmen i förvarets lokaler där de kan leka. Dessutom måste personalen vara utbildad för att ta hand om barn i kritiska situationer, som psykologer och kuratorer.

-De här barnen som hamnar i förvaret är i en mycket pressad situation. De är på väg att avvisas från Sverige och har föräldrar som för det mesta har väldiga problem, säger Amelia Morey-Strömberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista