Landstingets betalningssystem

"Även gratis vård ska betalas"

Patienter i Gävleborg tvingas betala för vård, trots att de har kommit upp i ett fribelopp som ger dem rätt till kostnadsfria vårdbesök. Orsaken är landstingets nya system med fakturering istället för kontant- och kortbetalning, vilket leder till att fripatienterna ändå måste betala när räkningen landar i brevlådan.

De aktuella patienterna har alla möjligheter att i efterhand begära tillbaka sina inbetalda belopp, men det är ett dyrt och klumpigt system som drabbar många av de mest utsatta ekonomiskt:

- Det är minst ett hundratal medlemmar som har kontaktat oss och klagat och jag vet att det är många andra som också måste betala i onödan.

Det säger Karin Östling, ombudsman vid Handikappföreningarnas Samarbetsorgan, HSO Gävleborg som är kritiskt till det tungrodda betalningssystemet.

Varje faktura kostar extra
Det var vid årsskiftet som både betalning med kontanter och kort togs bort vid landstingets alla verksamheter. I stället får patienterna en faktura hemskickad.

Men systemet har inte tagit hänsyn till Högkostnadsskyddet och det har inneburit att patienter som kommit upp i ett fribelopp ändå måste betala för att sen begära pengarna tillbaka. Det kan bli rena förlustaffären, hävdar ombudsman Karin Östling:

- Det finns patienter som går på dagvård och får fjorton fakturor på två veckor. Om varje faktura kostar 50-kronor att betala i bank blir det stora pengar, säger hon.

Lovar förbättring
Efter ett möte med landstingspolitiker har HSO nu fått löfte om att det här ska rättas till. Senast första juli ska betalningsrutinerna förändras så att patienter med Högkostnadsskydd verkligen slipper betala.

- Vi kräver att våra medlemmar per automatik får tillbaka de pengar de betalt in i onödan. Vi vill förstås också ha ett smidigare betalsystem som eliminerar behovet av sådan återbetalning, säger Karin Östling.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista