Ovanåker

Budkavle ska öka trafiksäkerheten

För tionde året i rad delar idag Edsbyns IF Bandy, SEKO Väg/ban samt Svenska Kyrkan i Ovanåkers Kommun ut idrottens budkavle för bättre trafiksäkerhet. Det hela började 2001 som en engångsföreteelse och manifestation, men har fortsatt och bland annat lett till att Riksidrottsförbundet tagit fram en policy för säkrare idrottsresor.

- Det är en utveckling som jag inte jag hade väntat mig och som man så här i efterhand kan vara stolt och glad för. Det känns fantastiskt!

Det säger Anders Olsson som initierat och i dag ansvarar för Budkavlen inom Edsbyns IF Bandy.

En trafikpolicy är målet
Varje år färdas idrottare hundratusentals mil på vägarna till och från matcher och träningar. Många är barn och ungdomar och för att de ska transporteras så säkert som möjligt behövs en trafikpolicy.

Budkavlens syfte är att öka medvetenheten om den saken och sedan 2001 har 31 klubbar och förbund tilldelats budkavlen av Edsbyns bandy, fackförbundet Seko och Svenska kyrkan i Ovanåker. Varje förening ska sen i sin tur sprida budskapet vidare, förklarar Anders Olsson:

- Vi försöker nå så många klubbar som möjligt, men lägger oss inte i hur de utformar sin trafiksäkerhetspolicy. Varje förening har olika förutsättningar, men redan att aktualisera frågan är ett steg i rätt riktning. Även små saker kan bidra till ökad trafiksäkerhet, säger han.

Årets budkavle, den 10:e, utdelas i dag i Ovanåkers kyrka och mottagare är Svenska innebandyförbundet, AiK Fotboll samt Hille IF:s fotbollsektion.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista