hälsingland

Framtidsveckan drar igång

I dag drar Framtidsveckan igång i Hälsingland. Det är en vecka späckad med miljö- och klimatfrågor. Totalt handlar det om 150 arrangemang i de sex kommunerna.

- Det är faktiskt en gräsrotsmobilisering hela den här framtidsveckan. Den bygger på minimal budget, i princip nollbudget när vi började, det har vuxit fram ur ett ideellt engagemang från enormt många människor runt om i hälsingland, säger projektledaren Anders Persson.

Många goda exempel
Under den här veckan kommer många goda exempel på egna initiativ att visas upp, och att det är ett engagemang just på gräsrotsnivå är viktigt anser Magnus Svensson som är ordförande i Söderhamns ekokommunråd.

- Du kan aldrig lagstifta folk dit du vill, men får man igång den här rörelsen och att det är roligt så finns det en möjlighet för miljön och framtiden, säger han.

Alternativa energikällor visas upp
Annat som visas upp under Framtidsveckan är alternativa energikällor. För närvarande finns ett stort intresse kring solfångare berättar klimat- och energirådgivaren Annika Ullberg.

- Ja, framförallt är det folk som ringer in och sedan märker man på mässor att många frågar kring det och sedan när man träffar installatörer och VVS:are ute på fältet är det ökat intresse, säger hon.

Mattransporter i fokus
En fråga som är viktig för vårt klimat är de långa mattransporterna. Och här pågår just nu ett arbete för att få Hälsinglands sex kommuner att köpa in mer ekologiskt och närproducerat.

Och det är ju bra både för miljön och de lokala producenterna menar miljöutvecklaren Margareta Örn-Liljedahl.

- Jag tror att det kommer att betyda mycket för kommunerna är ju stora kunder, säger hon.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista