Norra Hälsingland

Sveriges modernaste container

En nyutvecklad supercontainer ska rädda Norrhälsingland vid nya skogbränder. Norrhälsinge räddningstjänst i Hudiksvall har satsat två miljoner kronor på att utveckla Sveriges modernaste container proppad med lätt utrustning för att snabbare kunna bearbeta bränder i terräng.

- Vi vill försöka vara bäst i landet. Jag tror att vi ligger i framkant, säger Carl-Erik Wiberg, som har ansvarat för projektet.

Ja, nog ligger Norrhälsinge Räddningstjänst i framkant med sin senaste uppfinning - en specialutrustad container som kan sättas in vid framför allt skogsbränder.

Arbetet påbörjades redan för drygt två år sedan, men det var de stora skogsbränderna i Skån och Hassela samma sommar som satte extra fart på Carl-Erik Wiberg och hans mannar.

- Då såg vi behovet av att förnya oss och förbättra oss i det här arbetet, säger han.

18 kvadratmeter stor container
Och det är pengarna för all den utrustning som brann upp i samband med skogsbränderna som man nu använt till den nya 18 kvadratmeter stora containern. I den finns massor av utrustning som kan forslas ut i terrängen med räddningstjänstens egen bil.

Och framför allt är det den lättare utrustningen av pumpar och slangar som tilltalar brandmannen PA Ekwall.

- Vi har mycket lättare slangar och lättare pumpar. Mer lätthanterlig utrustning, inte så svårjobbat.

Var det det tuffaste med den stora skogsbranden i Hassela för två år sedan att dra ut slangar?

- Ja, att det var ett så stort område. Vi hade ju ingen möjlighet att hinna ikapp branden, säger PA Ekwall.

Finns det anledning att tro att skogsbränder kommer att bli ett inslag i samhället som man får räkna med?

- Ja, jag tror det. Med den här klimatförändringen som håller på att ske så är nog risken för skogsbränder stor, säger Carl-Erik Wiberg.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista