Gävle

Kritik mot sena uteserveringar

I Gävle får restaurangerna inte öppna uteserveringarna förrän den 1:a maj. Att folk inte kan sitta på en uteservering en solig dag i april får nu kritik från krögare i Gävle.

- Man kan jämföra med Europa. Där är uteserveringen året runt kan man säga. Så fort det är väder för det så åker borden ut och alla sitter ute. Den känslan börjar även Gävleborna få eftersom många är ute och reser, säger Gävlekrögaren Peter Vesterinen.

Alla vill sitta ute
Även delägaren Tomas Vesterinen menar att gästerna vill sitta ute och tycker processen är krånglig.

- Ja, så fort det kommer sol och värme så vill ju alla sitta ute och jag tror att de flesta människorna inte förstår att det tar lite tid att få tillstånd, att det är lite krångligare än man tror. Vi har ju lämnat in alla ansökningar som vi ska göra men än vet vi inte om vi får det, säger han.

Det är fortfarande oklart om Kalles Bar och kök får tillstånd att servera utomhus i år. Det är förstås beslutet och alkoholtillståndet som tar tid. Örjan Ohlsson från Tekniska Kontoret jobbar med att ge tillstånd för uteserveringar.

- Ja, i grund och botten så har man ett tillstånd från oss först då och sedan söker man att alkoholtillstånd och där har vi också en handläggningstid. Det kan säkert vara 6-8 veckor innan man får ett tillstånd även ifrån alkoholsidan, säger han.

Så det kan ta två månader innan tillståndet är klart?

- Ja, i värsta fall om man ska ha tillstånd från både polis, oss och alkohol, säger Örjan Ohlsson på tekniska kontoret.

"Gammalmodigt beslut"
Beslutet att uteserveringarna inte får öppna före 1:a maj togs av Kommunfullmäktige, för mer än 10 år sedan.

Lite gammalmodigt tänkt, tycker krögarna. Det är ju i nya tider nu och vi är mer öppen för en mer internationell stil, menar Gävlekrögaren Peter Vesterinen.

- Man är ute i hela världen så jag tror att många Gävlebor skulle vilja sitta ute när det är varmt och soligt, säger han.

Lovisa Löwenborg
nyheterna.gavleborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista