Gävle

Strömvallen får loger i etapp två?

Igår sköts beslutet fram om en ny träläktare på Strömvallen i Gävle efter att bland annat Gefle IF varit missnöjda över att det inte planerats för loger och restaurang kring läktaren.

Kommersiella ytor kommer att byggas i etapp två, säger kommunalrådet Carina Blank och syftar bland annat på de omdebatterade logerna.

Igår sköts beslutet om en åskådarläktare på Strömvallen i Gävle fram. Kommunfullmäktige var enigt om att ta tillbaka ärendet och nu ska kommunen fortsätta diskussionerna kring Strömvallens framtid tillsammans med Gefle IF innan ärendet tas upp i kommunfullmäktige igen.

"Bra beslut"
Klubbdirektör Eva von Schéele-Frid tycker att beslutet känns bra:

– Jag är förhoppningsfull eftersom det blev en återremiss, att vi kan titta på de totala konsekvenserna inte bara för oss som idrottsförening utan också för Gävle kommun.

Tanken var att det skulle byggas en träläktare med plats för omkring 3 000 åskådare innan år 2014 för att uppfylla de nya regler som då krävs för spel inom elitfotbollen.

GIF vill ha ny arena
Det här är däremot inte Gefle IF nöjda med då de hellre vill se en ny arena med plats för bland annat loger och restaurang.

Kommunalrådet Carina Blank:

– I etapp ett ligger att man spela enligt Uefareglerna till säsongen 2014. Etapp två sätter vi igång med nu också, men vi skiljer dem åt eftersom det kan bli överklaganden och då kan det dra ut på tiden så att inte GIF kan spela säsongen 2014.

Vad innebär etapp två?
– Kortsideläktare och lite andra kommersiella ytor också. Ska man samspela mellan det offentliga och ett idrottsföretag som omsätter 25-30 miljoner så krävs det lite andra tag än vad vi är vana vid.

Politikerna och Gefle IF ska nu träffas och diskutera frågan om Strömvallens framtid och klubbdirektör Eva von Scheele-Frid hoppas att samtalen ska leda till en bra lösning för båda parter.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista